Vaccination hund – om din hunds helbred
Da du første gang tog din egen lille pels-klump ind i dit hjem, var du bevidst om, at den er afhængig af din omsorg for… Alt. Heriblandt vaccination hund. Det er op til dig som ejer at sikre, at hunden får alt hvad den har brug for hver dag. Dette ansvar kan alle hundeejere genkende, og i begyndelsen kan det være en smule skræmmende. Hunden har brug for den bedste og rette mad, masser af opmærksomhed, den rette motion og træning, sikkert hundelegetøj, at omgås andre hvalpe, et sikkert og komfortabelt hjem, en masse kærlighed og den rette pleje fra dygtige dyrlæger. Netop dette inkluderer vaccination. I løbet af sit første år er der en række vacciner, som en hundehvalp skal have. Vaccination hund kan du læse om i denne artikel. Derudover er det klogt at spørge sin dyrlæge, hvilke vacciner de synes, ens hund bør få.
Vaccination hund – europæiske anbefalinger
Ifølge europæiske anbefalinger skal vaccination hund foregå, når en hvalp bliver 8-, 12- og 16 uger gammel. Hvis tæven er blevet vaccineret efter anbefalingerne, så overføres et “passivt immunforsvar” fra hende til sine hvalpe, når de i den første tid drikker hendes mælk. Det immunforsvar aftager over tid, og det er ikke nok til at beskytte en hvalp fuldt. Vaccination hund benyttes derfor til at bygge et “aktivt immunforsvar” op, som kan beskytte hunden bedre. Den sidste vaccine til hvalpe, som gives, når hvalpen fylder 16 uger, er afgørende for at sikre fuld beskyttelse og for at nedbryde eventuelle rester af antistoffer fra tæven. Efter den sidste af de tre basisvaccinationer skal hunden vaccineres igen et år senere. Nogle vacciner, som en hund kan blive vaccineret med, beskytter mod leverbetændelse, parvovirus, hundesyge og leptospirose. Der findes dog mange flere vacciner.
Vaccination hund – flere anbefalinger
Det kan anbefales, at din hund får en vaccination hund hvert år, når det er til sit årlige sundhedstjek. Derudover kan det anbefales, at den bliver vaccineret hvert tredje år for leverbetændelse, parvovirus og hundesyge, og en gang om året for leptospirose – en sygdom, som kommer fra bakterier fra især gnavere, eksempelvis mus og rotter. Udover de kernevaccinationer, som er nævnt ovenfor, kan du også vaccinere din hund mod rabies. Dette kan især være klogt, hvis du skal ud at rejse. Ved de fleste kennelophold er det et krav, at hunden er vaccineret mod kennelhoste. Du kan også vaccinere din hund mod borrelia og leishmania, som er en alvorlig sygdom, der især findes ved middelhavsområdet. Rabiesvaccinen holder i tre år, hvis hunden er mere end 16 uger gammel, når den modtager den. Vaccinerne mod kennelhoste, borrelia og leishmania holder kun ét år. Derudover skal du være opmærksom på, at særlige regler for påbegyndelse af vaccination kan være gældende i forbindelse med rejse til udlandet. Den sidste anbefaling er, at du taler med et dyrehospital om vaccination af din hund både generelt og ved jævnlige sundhedstjek.