Sanse motorik – uden det går ud over den sjove udvikling

Sansemotorik er et vigtigt aspekt af udviklingen hos børn. Det omhandler ren følsomhed og feedback fra kroppen og miljøet. Når børnene får en stabil sansning, vil deres motorik også have lettere ved at fungerer hensigtsmæssigt. Der er dog mange udfordringer, når det kommer til sansemotorik, og i dette indlæg vil vi tale om nogle af de bedste måder du kan hjælpe dit barn med at forbedre deres sansemotorik, uden at det tager fokus fra den sjove del af udviklingen.

Vær opmærksom på dit barns sansning: Det kan være svært at opdage om dit barn har sansemotoriske udfordringer, men nogle indikatorer kan være, om de har svært ved at sidde i ro, koordinering, eller balance. De kan også være meget følsom overfor lyd, lys eller teksturer, og dette kan også være tegn på sansemotoriske udfordringer. Hvis dit barn viser nogen af disse tegn, kan det være en god ide at tale med din læge eller en specialist og få professionel rådgivning.

Leg med forskellige teksturer:

Ved at eksperimentere med forskellige teksturer, kan du hjælpe dit barn med at blive mere bevidst om deres sansning, og styrke deres fornemmelse for berøring. Du kan starte med enkle materialer som f.eks. sand, vand, slime, eller bønner. Du kan lade dit barn røre ved dem, træde på dem eller lege med dem. Prøv at give dit barn en følesans, der udfordrer deres sædvanlige motorik.

Øv balance:

At udvikle balance er en vigtig del af sansemotorik, og en sjov måde at bruge på legetid. Et sjovt trick kan være at lave en balancebane, hvor du bruger forskellige elementer såsom en træstamme, små sten eller en bevægelig plade. Du kan også lave aktiviteter som at stå med en bold mellem benene, eller ved at stå tæt op ad en væg og skubbe til en bold. Ved at stimulere dit barns balance, kan du hjælpe dem med at opbygge en stærkere sansemotorik.

Motorisk udfordring:

Hvis du vil udfordre dit barns motorik, kan du oprette en forhindringsbane, hvor de skal kravle under borde, balancere på en tømmerstok eller hoppe over små ting på gulvet. Dette kan hjælpe dit barn med at udvikle motorisk færdigheder som balance, koordination og rumlig bevidsthed. Ved at give udfordrende lege, kan du samtidig opbygge dit barns muskler og udvikle deres sansemotorik.

Rolig leg:

Mens nogle leg kan udføre dit barns motorik, kan overstimulering også have negativ effekt på dit barns sansemotorik. Derfor er det vigtigt at tilbyde leg, hvor de samsvarer med deres egen sansning og samtidig har det sjovt. At give plads til at slappe af, kan også give et godt miljø til børnenes vellevære og udvikling.

At arbejde med dit barns sansemotorik, kan være en sjov og givende oplevelse, og der er mange måder at øve sig på. Den bedste måde at opbygge dit barns sanse motorik på, er ved at lade dem lege og udforske verden på deres egne vilkår. Du kan dog også hjælpe og stimulere dem med simple aktiviteter og øvelser, som skal kombineres med en god opmærksomhed og kærlighed fra dig som forældre. Med en god opmærksomhed, tålmodighed og lidt udforskning, kan du give dit barn fantastiske muligheder for at styrke deres sanse motoriske færdigheder, helt uden at det går ud over den sjove udvikling!