Sådan kommer du godt igennem din graviditet

En graviditet kan være dejlig nem, helt umuligt og alt derimellem. Nogle mærker ikke meget ubehag, imens andre bliver decideret sengeliggende. Det er slet ikke til at forudse. Vi har dog her samlet nogle tips til, hvordan du kan sikre de bedste forudsætninger for at komme godt igennem din graviditet.

Spis sundt og varieret

Du spiser ikke kun for dig selv længere, så det er meget vigtigt, at du spiser sundt og varieret. Det, du spiser og drikker, har nemlig betydning for barnets udvikling i livmoderen. Vi anbefaler derfor, at du spiser efter de officielle kostråd, så du er sikker på at få en både sund og varieret kost. De officielle kostråd anbefaler bl.a., at du spiser frugt og meget grønt, spiser mere fisk, vælger fuldkorn, skærer ned på mættet fedt, sukker og salt og drikker masser af vand.

Tag de rette kosttilskud

En sund og varieret kost er ikke nødvendigvis nok til at sikre, at dit barn får den nødvendige næring. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor nogle kosttilskud til gravide. Der er her tale om tilskud af folsyre, D-vitamin, jern og kalk. Folsyre forebygger misdannelser i barnets hjerne og rygmarv, D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og knogleopbygningen, jern danner røde blodlegemer og kalk er vigtigt for både barnets og den gravides knogler.

Husk motion

En graviditet er ingen undskyldning for at ligge på sofaen dagen lang. Motion er nemlig meget vigtigt, når man er gravid. Regelmæssig fysisk aktivitet under graviditeten giver dig en bedre kondition og giver dig styrken til at kunne klare graviditeten – og det giver dig faktisk også færre gener i løbet af din graviditet. Fysisk aktivitet gør dig også bedre rustet til fødslen, og så giver det også dit barn bedre forhold i livmoderen. Motion er derfor et fantastisk redskab for at holde barnet og dit selv sund – og samtidig komme af med nogle gener.

Brug rene cremer og makeup

Nogle skønhedsprodukter i form af cremer og makeup kan indeholde ingredienser, der kan være problematiske for din babys sundhed. Du bør derfor tage et kig på dine skønhedsprodukter og vælge dem fra, som ikke er egnede for gravide. Dem kan du altid begynde at bruge igen, når du har født og ikke længere ammer. I din graviditet bør du holde dig til svanemærkede produkter eller produkter mærket med blomsten. Hvis du gør det, er du sikker på, at dine produkter ikke er skadelige for hverken dig eller dit barn.

Slip bekymringerne

En graviditet bringer mange bekymringer med sig, både i forhold til, om baby er sund og om man bliver en god mor. Disse bekymringer kan være decideret skadelige for din graviditet. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke lader dem hænge ved. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort. Der er dog nogle ting, du kan gøre for at komme de mange bekymringer til livs. Du kan f.eks. tage regelmæssigt til graviditetsscanning. På den måde er du sikker på, at din baby har det godt. Du kan også tage forbi en psykoterapeut til nogle terapeutiske samtaler om forældrerollen. På den måde kan du få snakket om alle dine bekymringer og faktisk få nogle konkrete og brugbare værktøjer til at håndtere disse bekymringer.