Hvordan taler man med børn om døden?
Det kan være svært at tale med børn – især de helt små – om døden. Vi har derfor her samlet nogle gode råd til, hvordan du kommer bedst gennem samtalen og begravelsen med dine børn.
Når du skal tale med et barn om døden, er det meget vigtigt, at du lytter til barnets spørgsmål og give nænsomme og ærlige svar. Børn og voksne, der har tidligere erfaringer med døden, fortæller, at det generelt er hjælpsomt og rart at tage om både død og sorg. Når du tager med dit barn, er det meget vigtigt, at du bruger det konkrete ord ”død”. Andre formuleringer som f.eks. ”sovet ind” eller ”gået bort” kan være svært for barnet at forstå, og det kan tilmed gøre dem bange for at sove eller give dem en forventning om, at den afdøde vender tilbage. Du skal derfor ikke sammenligne døden med hverken søvn eller en rejse. Du skal understreget, at den afdøde ikke kommer tilbage.
Det kan også hjælpe barnet med at forstå situationen bedre, hvis du skaber en historie og f.eks. fortæller, at bedstefar var blevet gammel og træt og han simpelthen ikke kunne mere – og så forklare, hvordan begravelsen kommer til at foregå. I mange tilfælde kan det også hjælpe barnet at snakke om de minder, som de har sammen med den afdøde.
Når det kommer til begravelsen, så findes der ingen regler for det. Mange børn har godt af at komme med til begravelsen, imens andre bør blive hjemme. Det er altså den enkelte families vurdering. Det har generelt mindre betydning for helt små børn at komme med, men man kan overveje det fra 3-4-årsalderen. Store børn og unge anbefales dog altid at komme med til begravelsen, da det her er vigtigt, at de får lov til at være sammen med den afdøde en sidste gang og sige ordentligt farvel. Hvis børnene kommer med, er det altid en god idé at forberede dem på, hvad der sker ved en begravelse og hvordan folk normalt agerer og reagerer.
I mange tilfælde kan det også være en god idé at lade børnene deltage i planlægningen af begravelsen, så de får mulighed for at sætte deres eget præg på afskeden. Det kan f.eks. være ved at vælge noget, som afdøde skal have med i sten eller tegninger eller breve, der skal laves. Det kan være en god måde at inddrage børnene og få dem til at følge sig som en betydningsfuld del af fællesskabet. Her er det dog vigtigt at snakke med børnene om det først.
Uanset hvordan du griber det an, kan det være en god idé at søge hjælp til planlægningen af begravelsen, så du ikke står alene med både planlægningen, din egen sorg og barnet. Vi anbefaler derfor altid at søge hjælp hos en bedemand, f.eks. denne bedemand i Brørup.